A bél-agy-tengely újabb összefüggései

A gyulladásos központi idegrendszeri kórképek megnövekedett rizikója miatt az akár tünetek hiányában is szisztémás gyulladásban szenvedő IBD-sek körében óriási jelentősége van a betegoktatásnak, és fokozottan oda kell figyelni multidiszciplináris kezelésükre, ami lehetővé teheti a kognitív hanyatlás korai felismerését, megelőzését.

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Mivel az elmúlt években kiderült, hogy gyulladásos bélbetegség (IBD; Crohn-betegség és colitis ulcerosa, CD és UC) esetén megnő a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, a Gut című szaklapban megjelent vizsgálat most annak a hipotézisnek járt utána, hogy IBD esetén a demencia kialakulásának kockázata is fokozott lehet.

Az IBD szisztémás gyulladással is jár, ami a feltételezések szerint idegrendszeri gyulladást és a mikroglia krónikus aktivációját is magába foglalja. Ezért nem meglepő, hogy IBD esetén megnő a gyulladásos hátterű pszichiátriai kórképek, így a szorongás és a depresszió kockázata is (IBD-betegek esetén a szorongás és a depresszió prevalenciája 20-30%). IBD esetén tünetmentesség (klinikai remisszió) során is fennállhat a gyulladás, ezért is különösen fontos az IBD-betegek utánkövetése, a pszichiátriai és neurológiai problémák megelőzése, korai felismerése, a kognitív hanyatlás lassítása, a beteg és gondozói életminőségének javítása.

A populáció-alapú, longitudinális vizsgálat a Taiwani Nemzeti Egészségbiztosítási Program (TNEP) adatbázisát használta; az 1995-ben indult TNEP-ben kötelező a részvétel, így az a 23 millió taiwani 99,6%-a számára nyújt egészségbiztosítást, és tartalmazza egészséggel összefüggő adataikat. A vizsgálatba olyan 45 éves és idősebb IBD-betegeket vontak be, akik esetében az IBD diagnózisát gasztroenterológus vagy kolorektális sebész szakember állapította meg legalább kétszer 1998 és 2011 között, és akik esetében az első IBD-diagnózis előtt és az azt követő két évben nem diagnosztizáltak demenciát. Az IBD-kohorszhoz 1:10 arányban illesztettek olyan korban, nemben, bevonási időpontban, komorbiditásokban, anyagi helyzetben azonos kontrollokat (1.742, illetve 17.420 fő), akik a bevonás előtt nem szenvedtek sem demenciában, sem IBD-ben. Az IBD-betegek gyulladásgátló terápiájának hatását úgy vették figyelembe, hogy a betegeket két kohorszba osztották: a szisztémás szteroid-, immunmodulátor és/vagy biológiai kezelésben részesülők a közepesen súlyos–súlyos, míg a többiek az enyhe betegségben szenvedők kohorszába kerültek; az anti-tumornekrózisfaktor-kezelés ismert neurodegeneratív hatását speciálisan nem tudták figyelembe venni. A vizsgálatba bevont IBD-betegeket és a kontroll-kohorsz tagjainak kognitív állapotát 16 éves utánkövetéssel vizsgálták, az esetleges demencia-diagnózist pszichiáter vagy neurológus szakemberek állapították meg, legalább kétszer.

Az eredmények szerint az IBD-betegek körében a demencia incidenciája szignifikánsan megnövekedett (5,5% vs 1,4%, p<0,001); a megnövekedett kockázat valamennyi demencia-forma esetében érvényesült: Alzhemer-kór: 1,9% vs 0,2%, p<0.001, vascularis demencia: 0,7% vs 0,2%, p=0,001, nem-specifikált demencia: 2,9% vs 1,9%, p<0,001). Az életkor, a komorbiditások és a bármilyen okból bekövetkező orvosi vizitek hatását is figyelembe véve, az IBD-betegek körében a demencia-kialakulás kockázata több mint két és félszeresnek adódott (HR: 2,54; 95%-os CI: 1.91–3,37). Az IBD-betegek 76%-a szenvedett enyhe betegségben, esetükben a demencia-kockázat magasabbnak bizonyult, mint a közepesen súlyos–súlyos betegek esetében: HR: 2,7; illetve HR: 2,07 (95%-os CI: 1,94–3,76; illetve 1,04–4,11). Az IBD-betegek körében a demencia átlagosan 7 évvel fiatalabb korban jelentkezett, mint a kontroll-kohorszban (76,2 vs 83,5 év); nem volt különbség a biológiai nem alapján, illetve aszerint sem, hogy az IBD UC vagy CD volt.

Összefoglalóan a szerzők megállapítják: a gyulladásos központi idegrendszeri kórképek megnövekedett rizikója miatt az akár tünetek hiányában is szisztémás gyulladásban szenvedő IBD-sek körében óriási jelentősége van a betegoktatásnak, és fokozottan oda kell figyelni multidiszciplináris kezelésükre, ami lehetővé teheti a kognitív hanyatlás korai felismerését, megelőzését.

Eredeti közlemény:

Zhang B, Wang HE, Bai Y, et alInflammatory bowel disease is associated with higher dementia risk: a nationwide longitudinal study Gut Published Online First: 23 June 2020.

Szemlézte:
Kovács Bence dr.