A szöveges emlékeztető üzenetek növelik a rákszűrő vizsgálatokon résztvevők számát

Azok a nők, akik szöveges üzenetet kapnak, emlékeztetve őket, hogy mellrák szűrésre hivatalosak…

Azok a nők, akik szöveges üzenetet kapnak, emlékeztetve őket, hogy mellrák szűrésre hivatalosak, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel megjelennek a vizsgálaton, mint azok, akik nem kapnak SMS-t – állapítja meg egy tanulmány a British Journal of Cancer- ben. Az Imperial College Healthcare Charity által finanszírozott kutatók kísérletileg szöveges üzenet emlékeztetőket küldtek azoknak a 47-53 éves nőknek, akik az első alkalommal kaptak meghívást mellrák szűrésre.

A kutatók vizsgálati mintájában mintegy 450 nő szerepelt, aki kapott szöveges üzenetet, és 435 nő, aki nem. Azt találták, hogy azoknak a nőknek 72 százaléka, akiknek küldtek SMS emlékeztetőt részt vett a szűrésen, míg a kontroll csoportnak csupán 60 százaléka.

A szöveges üzenet emlékeztetők a legnagyobb hatással azokra a nőkre voltak, akik a leginkább hátrányos helyzetű területeken éltek: ők 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel vettek részt az első szűrésen, ha kaptak SMS-t.
A kutatás megállapította, hogy a nők majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel mondták le telefonon előre a megadott időpontot, ha kaptak egy SMS emlékeztetőt – ahelyett, hogy egyszerűen csak távol maradtak volna.

Robert Kerrison, a Cancer Research UK egészségmagatartás osztály vezetője azt mondta: “Mindannyian elfelejtünk dolgokat olykor, és az orvossal való találkozók sem kivételek – sőt, a felejtés az egyik leggyakrabban idézett ok, amiért a nők elmulasztják az emlőrák-szűrést.”

“A kutatás megállapította, hogy egy olcsó, egyszerű szöveges üzenet-emlékeztető növelhetné a nők részvételét – különösen a hátrányos helyzetű térségekben – a szűrésen. Több vizsgálatra van még szükség, hogy megerősítsük ezt, de az SMS értékes erőforrásnak tűnik az NHS számára.”

Ian Lush, az Imperial College Healthcare Charity vezérigazgatója azt mondta: “A kutatás pozitív tanulságainak jelentős hatása lehet a brit lakosság egészségi állapotára, és messze túlmutat London határain, ahol ezt a szöveges üzenet szolgáltatást eredetileg kipróbálták. Az olyan kutatási eredmények, mint ez, megerősítik, hogy szükség van a további jótékonysági finanszírozásra, hiszen lehetővé tesz olyan úttörő munkákat, amelyek javíthatják a lakosság egészségi állapotát. ”

Julie Sharp a Cancer Research UK egészségügyi információs vezetője azt mondta: “Az olyan kutatás, mint ez, segít áthidalni azokat a néha nagyon is bagatell gyakorlati akadályokat, melyek oly gyakran megakadályozzák a nőket, hogy részt vegyenek a mellrák szűrésen. A rákszűrés életeket menthet, de fontos megjegyezni, hogy természetesen a szűrés is együtt jár bizonyos kockázatokkal, és természetesen jelentős előnyökkel is. Rendkívül fontos, hogy az emberek jó minőségű információt kapjanak, amely segíthet eldönteni nekik, hogy eleget tegyenek-e a szűrési meghívásnak. ”

Kolin Péter
eLitMed.hu