Színes, változatos szakma

Az egészségügyi szakdolgozók 17 különböző szakmacsoportja.

Az egészségügyi szakdolgozók ma 17 különböző szakmacsoportban tevékenykednek. Szinte minden területen megtalálhatók a fokozatok a középfokú végzettségtől az egyetemig, ráadásul az egyes szakmacsoportokon belül van átjárási lehetőség. A továbbtanulók számára az egészségügy változatos, egyenes ívű életpályát kínál.

 

  1. FELNŐTTÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS

Az általános ápolási és egészségügyi asszisztens a fekvőbeteg-intézetekben, az otthon ápolásban és a hospice szolgálatoknál az ápolási csapat tagjaként, ápoló irányítása mellett, a járóbetegszakrendelőkben, gondozókban orvos irányítása mellett, az egészségügyi csapat tagjaként önállóan vagy együttműködve végzi a munkáját. Szervezési és operatív irányítási feladatokat lát el. Megfelelő kapcsolatteremtő képességgel rendelkezik.

 

  1. GYERMEKÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS

Ha olyan szakmát szeretnél tanulni, melyben az egészségügy vagy a szociális szféra keretei között a gyermekekkel foglalkozhatsz, akkor az érettségi megszerzése után a gyermekápolói képzés a jó választás. Ápolod, gondját viseled a koraszülötteknek, illetve újszülötteknek, kisgyermekeknek, és gyermekeknek 18 éves korig. Az aggódó hozzátartozó, a szülő számára támaszt nyújtasz. Munkánk egész családok jövőjét határozza meg, segítségünk a gyermekek egészséges jövőjét biztosítja.

 

  1. SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS

A sürgősségi betegellátás egy gyorsan fejlődő önálló tudomány, amely különböző szakmák akut kórképeinek ellátására specializálódott. Legfőbb feladata az olyan hevenyen jelentkező kórképek ellátása, amely beavatkozás nélkül a beteg tartós egészségkárosodásához, esetleg halálhoz vezethet.

 

  1. LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA

A laboratóriumi asszisztensekkel, szakasszisztensekkel akkor találkozhatnak, amikor egyegy betegség kapcsán a kezelőorvos elküldi a beteget a laboratóriumba vér-, illetve vizeletvizsgálatra. De a laborasszisztens munkája ennél jóval bonyolultabb és összetettebb. Az emberi szervezetből vett mintákból kémiai, hematológiai, véralvadás-, immunológiai, mikrobiológiai vizsgálatok, valamint molekuláris genetikai    analízisek történnek. Ezekhez a vizsgálatokhoz megfelelő anyagokat, eszközöket, műszereket, módszereket kell ismernie és alkalmaznia a laborasszisztensnek.

 

  1. KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA

A képalkotó diagnosztika határterület, melyben az orvosi és mérnöki tudományok, a szakdolgozói folyamatok fejlődései is megjelennek, el nem választható módon. A felgyorsult technikai és informatikai fejlődés a szakmában dolgozók minél magasabb szintű tudását igényli. A képalkotóknak kiemelkedő fontosságú szerepe van a betegségek kimutatásában, a későbbi terápiák meghatározásában. Mára már tizenöt fölött van a képalkotó végzettségek száma, alaptól a diplomásig (BSc, MSc).

 

  1. ÁLTALÁNOS ÉS ELEKTROFIZIOLÓGIAI ASSZISZTENCIA

A különböző orvosi szakterületek fejlődésével az asszisztenciának is szakosodnia kell, hiszen bonyolult eszközökkel, bonyolult vizsgálatokat kell elvégezniük és értékelniük, ami szükségessé tette a specializációt. Az általános és elektrofiziológiai asszisztencia képesítéssel rendelkező asszisztensek a különböző ellátóhelyeken önállóan végzik munkájukat, az eredményeket az orvos később értékeli. Feladatuk nagy szakmai tudást, önállóságot és precizitást igényel.

 

  1. FOGÁSZATI ELLÁTÁS

A fogorvos nincs egyedül a fogakat érintő betegségek megelőzésében és kezelésében. A jó fogászati asszisztens sokszor az orvos mozdulatának töredékéből tudja, hogy mit kell tennie, melyik műszert kell az orvos kezébe adnia. Munkája azonban jóval bonyolultabb és összetettebb annál, amit egy-egy fogászati kezelés alkalmával láthatunk. A dentálhigiénikusi szakképesítést például a legjobb fogászati szakasszisztensek szerezhetik meg, amelynek során alapos felkészítésben részesülnek a pedagógia, az általános szájhigiéné, valamint a betegséget megelőző beavatkozások terén.

 

  1. GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS

Nagy odafigyelést és széles körű ismereteket kíván annak eldöntése, hogy a több száz, vény nélkül kapható gyógyszer, gyógytermék közül az adott betegnek melyik lenne megfelelő, mert a gyógyszerek nem megfelelő adagolása, alkalmazása komoly mellékhatásokkal járhat. Ezért van szükség jól képzett szakemberekre. A feladat a gyógyszertár megfelelő szakmai és minőségi színvonalon való biztonságos működtetése, a gyógyszerre szoruló betegek segítése, hogy mindenki szakszerű és színvonalas gyógyszerellátást kapjon.

 

  1. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIKOTERÁPIA

A fizioterápia magába foglalja a természetes energiákra épülő, azok felhasználásával gyógyító eljárásokat. Ide sorolunk minden olyan módszert, ami a mesterségesen előállított energiát, a levegő, a víz, a klíma, a nap erejét, illetve a mozgás hatásmechanizmusát használja fel a terápia során. A szakmacsoport így magába foglalja a fiziko- és fizioterápiás asszisztenseket, gyógytornászokat, masszőröket, illetve a gyógyúszás – foglalkoztatókat.

 

  1. MŰTÉTI ELLÁTÁS

A műtéti szakmához való tartozás megtiszteltetést és kiválasztottságot jelent a mai napig is az érintettek körében. A műtéti környezet egy sajátos, zárt világ, ahol a sebész, az altatóorvos, a műtősnő és a műtőssegéd összehangolt, hozzáértő csapatmunkája garantálja a páciens műtéti ellátásának legmagasabb szintjét.

 

  1. SZÜLÉSZETI ELLÁTÁS

Alacsony kockázatú várandósokat önálló gondoz, szülésre felkészítő programot szervez, a szülői szerepre való felkészülést támogatja. Tevékenysége magában foglalja a komplikációk korai felismerését és az ezzel kapcsolatos intézkedések megtételét.

 

  1. VÉDŐNŐI ELLÁTÁS

Aki ezt a hivatást választja, nagyon fontos, hogy szeressen emberekkel dolgozni, legyen nyitott, és fejlett empatikus képességekkel rendelkezzen. A megfelelő kommunikáció és jó szervezőképesség nélkülözhetetlen a pályán. A védőnői hivatásra való felkészítés a tárgyi tudás mellett elsősorban egy szemléletmódot ad az alapképzésben részt vevő hallgatóknak, ezért a képességek között kiemelkedően fontos a jó problémamegoldó képesség és a kreativitás.

 

  1. KÖZEGÉSZSÉGÜGY ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGY

A fertőzések elleni küzdelem fontos láncszeme az ápolási folyamatok, beavatkozások, higiénés rendszabályok megfelelő kivitelezésének ellenőrzése. Fertőzésmegelőzési programunkba tartozik a fertőtlenítés, műszer- és eszközsterilizálás területe, textíliamosás, műtői bezsilipelés, a fertőző betegek elkülönítésének kérdése, sebkötözés, injekciózás, katéterezés folyamatainak ellenőrzése, a veszélyes hulladék gyűjtéséhez kapcsolódó ellenőrző tevékenység egyaránt.

 

  1. EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT

Részt vesz a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében, betegség esetén törekszik a beteg önellátó képességét a lehető legmagasabb szintre emelni. Addig azonban, míg a beteg ember az egészségét nem nyeri vissza, mindazokat a tevékenységeket elvégzi helyette, amit a beteg állapotából adódóan elvégezni nem képes. Alapápolást, szakápolást és szükség esetén gondozási, rehabilitációs feladatokat lát el.

 

  1. REHABILITÁCIÓ ÉS ÉLETVEZETÉS

A rehabilitációs szakmacsoportban található szakképesítések célja a sérült, betegség miatt rászoruló emberek segítése különféle területeken. Az ortopédiai fűzőkészítő, egészségügyi technikai asszisztens, gyógyászati segédeszköz forgalmazó a rehabilitáció technikai hátterét teremtik meg. A szociális munkás, a rehabilitációs terapeuta a lelki és fizikai segítség eszközeit használja. Aki kellő empátiával, türelemmel rendelkezik és embereken szeretne segíteni, azoknak javasoljuk ezeket a szakképesítéseket.

 

  1. DIETETIKA

A különböző orvosi szakterületek fejlődésével az asszisztenciának is szakosodnia kell, hiszen bonyolult eszközökkel, bonyolult vizsgálatokat kell elvégezniük és értékelniük, ami szükségessé tette a specializációt. Az általános és elektrofiziológiai asszisztencia képesítéssel rendelkező asszisztensek a különböző ellátóhelyeken önállóan végzik munkájukat, az eredményeket az orvos később értékeli. Feladatuk nagy szakmai tudást, önállóságot és precizitást igényel.

 

  1. TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT

A természetgyógyász iskolarendszeren kívüli oktatásban szerezheti meg a kellő ismereteket.

A természetgyógyászat több ezeréves tapasztalatokon nyugvó elméleti és gyakorlati ismeretek tudománya. A nem orvosi végzettséghez kötött szakmacsoportnak 10 szakága van. A nyugati orvoslástól eltérően nem betegségcsoportokra specializálódott, egy-egy szakág több betegség kezelésére alkalmas. Holisztikus módon az emberi test komplex működését szemléli. A betegségeket a szervezet energiaáramlásának harmonizálásával befolyásolja, a test-lélek-szellem egyensúlyára törekszik.

 

További hírek