Balogh Zoltán beköszöntő 2022

Balogh Zoltán beköszöntő 2022

Eszembe jut a meséből jól ismert hős, aki vándorútján egy kereszteződéshez ér, és a három út közül kell választania a legjobbat, amely a céljához vezet. A valóságban is el kell indulni egy irányba, olvasva a jelekből, hallgatva a szívünkre. Így volt ez velem is. Gyermekként a szülői és a családi környezet, az általános iskolai tanárok hatottak a pályaválasztási szándékaimra. Emlékszem, hogy Ilike néni, a biológiatanárom milyen nagy lelkesedéssel beszélt a vöröskeresztes ápolói alaptanfolyamról és a versenyekről, melyekre néhány osztálytársammal jelentkeztünk. Ez volt az első mozzanat, ami az egészségügy felé indított.

Később, amikor a családunkban valaki beteg lett, arra gondoltam, hogy milye n jó lenne, ha tudnám segíteni a gyógyulását. A gimnáziumban már tudatosan választottam az egészségügy nyelvét, a latint, és a nyári szünetben, amikor csak lehetőséget kaptunk, kórházban vagy rendelőben dolgoztam. Az első tapasztalatok, a betegek szeretete és a kollégák bátorítása után teljesen biztos voltam abban, hogy megtaláltam a világom! A betegektől és a kollégáktól is rengeteg bátorítást kaptam, megtaláltam a világom! Ápolói és gyógytornászi tanulmányaim után egy nemzetközi pályázat keretében, az Egyesült Királyságban szereztem egyetemi fokozatot az egészségügyi képzés területéről. Néhány év múlva a felsőfokú képzésben dolgozhattam egyetemi oktatóként és azóta is szolgálom a jövő szakdolgozói nemzedékének szakmai fejlődését.

Amikor egy-egy végzős évfolyamtól elköszönök, útravalóként azzal búcsúzom, hogy a jövőbeni betegére mindenki úgy figyeljen, úgy gondoskodjon, mintha a saját édesanyját, édesapját, vagy éppen gyermekét látná el.

Habár az egészségügyben dolgozók nem mesehősök, a pályájuk során többször választhatnak a lehetőségek közül, de a cél sosem változik! Akárhonnan érkezünk, az utunk a gyógyításhoz, az Emberhez visz, ez adja hivatásunk valódi szépségét.

 

Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar tanszékvezetője, főiskolai tanár, klinikai kapcsolatokért felelős dékánhelyettes

 

További hírek