Színes, változatos szakma.

Az egészségügyi szakdolgozók ma 17 különböző szakmacsoportban tevékenykednek.

Szinte minden területen megtalálhatók a fokozatok a középfokú végzettségtől az egyetemig, ráadásul az egyes szakmacsoportokon belül van átjárási lehetőség. A továbbtanulók számára az egészségügy változatos, egyenes ívű életpályát kínál.

1. Felnőttápolás és gondozás

Ápolóként a fekvőbeteg intézetekben, a járóbeteg szakrendelőkben, az otthonápolásban vagy hospice szolgálatoknál
az ápolási csapat tagjaként dolgozhatsz, részt vehetsz az egészségügyi ellátás során a megelőző-, gyógyító-, gondozó-,
és rehabilitációs folyamatokban, valamint segítséget nyújthatsz a rád bízott páciensek számára. Munkád során nagy figyelmet kell fordítani a biztonságos és minőségi betegellátásra.

2. Gyermekápolás és gondozás

Ha olyan szakmát szeretnél tanulni, melyben az egészségügy vagy a szociális terület keretei között a gyermekekkel foglalkozhatsz, akkor a gyermekápolói képzés a jó választás.
Ápolhatod, gondját viselheted a koraszülötteknek, illetve újszülötteknek, kisgyermekeknek és gyermekeknek. Az aggódó hozzátartozó, a szülő számára támaszt nyújtasz.
A csecsemő- és gyermekápoló átfogó és biztonságos gyermekápolást nyújt a gyermekgyógyászat legkülönbözőbb területein.

3. Sürgősségi ellátás

Ha szereted a pörgést magad körül, tudsz gyorsan dönteni és a megoldások embere vagy, akkor a sürgősségi betegellátás a te tereped lesz! Ez egy gyorsan fejlődő önálló tudomány,
amely valamennyi egészségügyi szakma hirtelen fellépő kórképeinek ellátására specializálódott és amely beavatkozás nélkül a beteg tartós egészségkárosodásához, esetleg halálhoz vezethet.

4. Laboratóriumi diagnosztika

A laboratóriumi asszisztensekkel, szakasszisztensekkel akkor találkozhatsz, amikor a kezelőorvos elküld a laboratóriumba vér-, illetve vizeletvizsgálatra. De a laborasszisztens munkája ennél jóval bonyolultabb és összetettebb. Az emberi szervezetből vett mintákból kémiai, hematológiai, véralvadás-, immunológiai, mikrobiológiai vizsgálatok, valamint molekuláris genetikai analízisek történnek. Ezekhez a vizsgálatokhoz megfelelő anyagokat, eszközöket, műszereket, módszereket kell ismernie és alkalmaznia a laborasszisztensnek. Ha jó a kézügyességed és precíz munkát szeretnél végezni, vár a laboratórium!

5. Képi diagnosztika

A képalkotó diagnosztika határterület, melyben az orvosi és mérnöki tudományok, a szakdolgozói folyamatok fejlődései is megjelennek, egymástól el nem választhatóan. A felgyorsult technikai és informatikai fejlődés a szakmában dolgozók minél magasabb szintű tudását igényli. Képalkotóként kiemelkedő fontosságú szereped van a betegségek kimutatásában, a későbbi terápiák meghatározásában.

6. Általános és elektrofiziológiai asszisztencia

Az általános és elektrofiziológiai asszisztencia szakmacsoportba tartozó képesítésekkel rendelkező asszisztensként a különböző ellátóhelyeken önállóan végzed munkádat, mely akár az idegrendszer működését vizsgáló eljárások megismerésére és kivitelezésére irányul, vagy a hallásvizsgálattal kapcsolatos, az eredményeket az orvos később értékeli. Feladatod nagy szakmai tudást, önállóságot és precizitást igényel.

7. Fogászati ellátás

Fogászati asszisztensként a fogorvos irányítása és ellenőrzése mellett segédkezhetsz a mindennapi fogászati kezeléseknél, beavatkozásoknál. Részt vehetsz az általános és speciális fogászati kezelések előkészítésében, a beavatkozások során közvetlenül segédkezhetsz a fogászati team tagjainak a páciens körüli teendők ellátásában, asszisztálhatsz a fogorvosnak. Jelenléteddel megnyugtathatod a pácienseket, hiszen nagyon sokan félnek a fogorvosnál.

8. Gyógyszertári ellátás

Ismered a “patikatisztaság” kifejezést? A gyógyszertárakban gyógyszertári asszisztensként gyógyszerész mellett dolgozhatsz tiszta, laboratóriumi körülmények között, készíthetsz
különböző gyógyszerformákat, például pasztillákat, oldatokat, krémeket, melyekkel hozzájárulhatsz a páciensek gyógyulásához. Részt vehetsz raktározási és tárolási, ügyviteli, adminisztratív feladatok ellátásában.

9. Mozgásterápia és fizikoterápia

A fizioterápia magába foglalja a természetes energiákra épülő, azok felhasználásával gyógyító eljárásokat. Ide sorolunk minden olyan módszert, ami a mesterségesen előállított energiát, a levegő, a víz, a klíma, a nap erejét, illetve a mozgás hatásmechanizmusát használja fel a terápia során. A szakmacsoport így magába foglalja a fizioterápiás asszisztenseket, gyógytornászokat, masszőröket. Végezhetsz elektroterápiát, ezen belül kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezeléseket, mechanoterápiás, mágnes-, inhalációs- és fénykezeléseket. Aktív részese lehetsz a hidro-, balneo-, klímaterápiás gyógyításnak is.

10. Műtéti ellátás

A műtéti szakmához való tartozás megtiszteltetést és kiválasztottságot jelent a mai napig is. A műtéti környezet egy sajátos, zárt világ, ahol az orvosok mellett az aneszteziológiai szakasszisztens, a műtéti szakasszisztens és a műtőssegéd összehangolt, hozzáértő csapatmunkája garantálja a páciens műtéti ellátásának legmagasabb szintjét.

11. Szülészeti ellátás

Szülésznőként alacsony kockázatú várandósokat önállóan gondozhatsz, szülésre felkészítő programokat szervezhetsz, a szülői szerepre való felkészülést támogathatod. Tevékenységed magában foglalja a komplikációk korai felismerését és az ezzel kapcsolatos intézkedések megtételét. Az anyai és magzati monitorizálást, a szülés előrehaladásának megfigyelését, észlelését, valamint a vajúdó támogatását önállóan végzed. Képes leszel az élettani szülés biztonságos levezetésére.

12. Védőnői ellátás

Ha a védőnői hivatást választod, nagyon fontos, hogy szeress emberekkel dolgozni, legyél nyitott, és rendelkezz fejlett empatikus képességekkel. A megfelelő kommunikáció és jó szervezőképesség nélkülözhetetlen ezen a pályán. A védőnői hivatásra való felkészítés a tárgyi tudás mellett elsősorban egy szemléletmódot ad az alapképzésben résztvevő hallgatóknak, ezért a képességek között kiemelkedően fontos a jó problémamegoldó képesség és a kreativitás.

13. Közegészségügy és népegészségügy

A Covid-19 okozta pandémia megmutatta, mennyire fontos közegészségügyi szakemberként a munkád. A fertőzések elleni küzdelem fontos láncszeme az ápolási folyamatoknak, beavatkozásoknak. Fertőzésmegelőzési programunkba tartozik a fertőtlenítés, műszer- és eszközsterilizálás területe, textíliamosás, műtői bezsilipelés, a fertőző betegek elkülönítésének kérdése, sebkötözés, injekciózás, katéterezés folyamatainak ellenőrzése, a veszélyes hulladék gyűjtéséhez kapcsolódó ellenőrző tevékenység egyaránt.

14. Egészségügyi menedzsment

Ha egészségügyi menedzsment szakmacsoportba tartozó végzettséged lesz, akkor az egészségügyi intézmények adminisztrációs feladatait fogod végezni és szervezni felsőfokú vagy középfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember felügyelete, irányítása mellett. Fontos feladatot végezhetsz, mert kezelheted a betegnyilvántartási, a felvételi és elbocsájtási rendszereket, az ápolási, gondozási, orvosi dokumentációt. Képes leszel az egészségügy működéséhez szükséges információk rögzítésére, tárolására, visszakeresésére, hatékony kiértékelésére, valamint az informatikai rendszerek üzemeltetésére.

15. Rehabilitáció és életvezetés

Ha a rehabilitációs szakmacsoportban található szakképesítések közül választasz, a sérült vagy valamilyen betegség miatt rászoruló embereken segíthetsz különféle gyógyászati segédeszközök készítésével, mint például alsó és felső végtag ortézisek és protézisek, törzsfűzők, koponyavédő. Ha kellő kézügyességgel, empátiával és türelemmel rendelkezel és szívesen részt vennél a gyártási folyamatokban, akkor az érettségi vizsga után jelentkezhetsz ortopédiai műszerész képzésbe.

16. Dietetika

Dietetikusként nem csak betegekkel találkozhatsz. Formálhatod az emberek egészséggel kapcsolatos gondolkodását, szerepet játszhatsz az egészséges életmód kialakításában. Sportolóknak, speciális élethelyzetben lévőknek adhatsz étkezéssel kapcsolatos javaslatokat. Kórházban is önállóan végezheted munkádat, orvosi diagnózis birtokában diétás tanácsot adhatsz, speciális étrendeket állíthatsz össze. Feladatod lesz még az ételek elkészítésének irányítása, a kliensek betegségtípusának, illetve egyéni érzékenységének megfelelő étrend összeállítása. Fontos szereped lesz a preventív és egészségtudatos életmódra való nevelésben.

17. TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT

Ezt a szakmacsoportot nem fogod megtalálni az iskolákban, de ha felnőttként szeretnéd megismerni a természetgyógyászat egészségmegtartó, betegségmegelőző módszereit, akkor az egészségügyi tanulmányaidat kiegészítheted a természetgyógyászat több ezer éves tapasztalatokon nyugvó elméleti és gyakorlati ismereteivel. A természetgyógyászat az emberi test komplex működését szemléli, a betegségeket a szervezet energiaáramlásának harmonizálásával befolyásolja, a test-lélek-szellem egyensúlyára törekszik.

 

További hírek