Tested csodás! Bánj vele jól!

10 érdekesség a testünkről.

A legtökéletesebb gépezet a testünk. Mivel mindennap benne töltjük időnket, ezért néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a csodáiról. Elfelejtjük, hogy mennyi mindent köszönhetünk neki. Sanyargatjuk, nem figyelünk oda rá, feszegetjük a határait. Pedig ennek a finomra hangolt szerkezetnek csak néhány apró dologra van szüksége ahhoz, hogy olajozottan működjön. Összeszedtünk neked pár érdekességet, amik talán újra eszedbe juttatják, hogy milyen nagyszerű a tested, és hogy érdemes megbecsülni.

1 A 2000–4000 ízlelőbimbóból az orrunkba is jutott. Ilyen sok ízlelőbimbónk van, és ezek nem mind a nyelven találhatóak, hanem a torkunk hátsó ré szén, a nyelőcsövünkben és bizony az orrunkban is előfordulnak. Így igaz, az orrunkkal nemcsak szagolunk, hanem ízlelünk is! Ebből is látszik, hogy a szaglás és az ízlelés jó párost alkotnak.

2 Az ereink körbeérnék a Földet. Bár az ereink kicsik, a teljes érrendszerünk olyannyira hosszú, hogy körbe tudná ölelni a bolygónkat, ami több, mint 40 000 km!

3 Fekete-fehér álmok. Az emberek 12 százaléka fekete-fehérben álmodik. Érdekes, hogy a színes tévék megjelenése előtt ez az arány még magasabb volt: 15 százalék. Ugye, milyen jelentős hatással van a média agyunk működésére?

4 Egy kádnyi nyálat megtermelünk. Kell hozzá egy év, de bizony ennyi idő alatt megtölthetnénk a kádunkat a saját nyálunkkal. Ez egy kicsit gusztustalan, bocsi!

5 Reggel magasabbak vagyunk, mint este. Nem hiszed? Akkor mérd meg magad reggel és este. A különbség abból adódik, hogy napközben a porcok összenyomódnak. Köszönjük, gravitáció!

6 A hosszú távú memória problémái. Az agyunk képtelen megszűrni és törölni a régi emlékeket. Ez azt jelenti, hogy egy idő után nehezebben jegyez meg friss dolgokat. Nem csoda, hogy az idősek tisztán emlékeznek a régmúlt időkre, de azt nem tudják felidézni, hogy hova tették az olvasószemüvegüket.

7 A combcsontunk a legerősebb. Összesen 206 csontunk van, ez az egészségügyben 206 fantasztikus regény, mert mindegyik csontunk valamiért különleges. Lássunk néhány példát: a legerősebb a combcsont, a legkisebb csontunk, az abutment a fülünkben található. És gondoltad volna, hogy az összes csontunk negyede a lábfejünkben van?

8 Több mint 600 izom. Ilyen sokféle izmunk van. A legerősebb az állkapcsunkban található, úgynevezett maszterizom. A leggyengébb pedig a középfülben van.

9 Az egészséges tüdő rózsaszín. Bizony, szép rózsaszín, gumiszerű a tüdő, ha egészséges. Minél szennyezettebb levegőt szív valaki, minél többet dohányzik, a tüdő annál feketébb és aszfaltszerűbb. Ez sajnos súlyos betegségekhez vezethet.

10 Jobban hasonlítunk az édesapánkra. A University of Massachusetts Medical School kutatói 2016-ban humán petesejteket és spermákat vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a gének az apáknak kedveznek. Tőlük kapunk többet, így rájuk hasonlítunk inkább – ez persze nem mindig a külsőnkben mutatkozik meg.

Nos, mit szólsz? Fantasztikus, ugye? Becsüld meg ezt a csodás szerkezetet, ami elválaszthatatlan összhangban van a lelkeddel. Tudod, mi az a pár dolog, amit ha megteszel, már jó úton jársz? Étkezz egészségesen! Mozogj rendszeresen! És aludj eleget!

További hírek