Naptár

Felvételi hónapról hónapra

2020. szeptember
Indul az utolsó éved! Élvezd, és hozd ki magadból a legjobbat! Mi leszel, ha nagy leszel? Ha még bizonytalan vagy, akkor keress fel egy pályaválasztási tanácsadót!(1)

Szeretnél nyelvvizsgát? Akár 40 pluszpontot is kaphatsz érte. Akkor még most nézd meg, mikor vannak vizsgaidőpontok, és miként készülhetsz fel hatékonyan!


2020. október
Önismeret a jó ismeret! Tudd meg, miben vagy igazán jó! Beszélgess erről tanáraiddal, osztálytársaiddal, és a sorból ne hagyd ki a családodat sem!
20. Megnézheted a felvételi tájékoztatókat a sulik honlapján.
31. Az osztályfőnököd tájékoztat a felvételi menetéről az iskoládban.

Bizonytalan vagy, hogy hol tanulj tovább? Beszélgess tanáraiddal vagy keress fel egy pályaválasztási tanácsadót! Ha tudod, hogy mi érdekel, nézd meg közelről is azt a munkát, kérdezd meg, hogy milyen egy átlagos munkanap!


2020. november
16. Megtudhatod, hol tartanak központi írásbeli vizsgát.
Tudd, mi leszel valójában! Ismerd meg testközelből a téged érdeklő szakmákat! Önkénteskedj! Rengeteg önismeretet ad az önkéntes munka.


2020. december
4. Jelentkezz a központi vizsgákra!(2)
Közelegnek az ünnepek, de most ne feledkezz meg a felvételiről, használd ki a szünetet!

Tölts ki minél több vizsgalapot a korábbi évekből!
Ebben az évben vagy a „legokosabb” életed folyamán, sőt, ha úgy tetszik, a legérettebb is, erről néhány hónap múlva bizonyítványod is lesz. Hajrá, mindjárt itt az érettségi!


2021. január
Ne idegeskedj, inkább készülj és GYAKOROLJ!
23. Központi írásbeli vizsgák(3)
28. Pótló vizsgák
Kezdd el véglegesíteni a választott iskolák és szakok számát, sorrendjét!


2021. február
8. A januári vizsgaeredmények kihirdetése4
19. Eddig tudsz jelentkezni a kiszemelt középiskolákba!(5)
23-tól kezdődnek a szóbeli vizsgák6 Jelentkezési határidő a felsőoktatási intézményekbe! Hitelesítés!


2021. március
12. Szóbeli vizsgák vége
16. Felvételi rangsorok kihirdetése9
22–23. Most még változtathatsz a sorrenden!(10)
Itt a tavasz, néha nehéz koncentrálni… Készüljetek az osztályttársaiddal együtt a vizsgákra!


2021. április
19. Kezdődik az ügyintézés időszaka! (11)
23. Egyeztetett felvételi rangsor
30. Hova vettek fel? Ma megtudod!


2021. május
Nem mindenki dőlhet még hátra!
10-től rendkívüli felvételik ÉRETTSÉGI!


2021. június
22-24. Beiratkozás
25. Általános tájékoztatás a jelentkezésről és felszólítás hiánypótlásra(12)


2021. július
9. Dokumentumok benyújtása és sorrendváltoztatás!
13 23. Izgalom a tetőfokon: a ponthatárok kihirdetése!


2021. augusztus
8. Felvételi határozat kiküldése – Valami új veszi kezdetét!

 



1. Pályaválasztási tanácsadáshoz ingyen is juthatsz, de magánrendelésen pszichológusok is foglalkoznak ilyen tevékenységgel. Érdeklődj az iskoládban, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre!
2. A jelentkezési lapot közvetlenül a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézménybe kell eljuttatni. Te döntöd el, hogy melyik vizsgaszervező intézménybe nyújtod be a jelentkezési lapodat, függetlenül attól, hogy a későbbiekben melyik középfokú intézménybe kívánsz majd jelentkezni, és milyen jelentkezési sorrendet jelölsz meg.
3. Vigyél magaddal személyazonosító igazolványt! Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 perces, a két (magyar nyelvi és matematikai) feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet tartanak.
4. A kiértékelt dolgozatokat az igazgató által meghatározott helyen és időben meg lehet nézni, és másolatot lehet róluk készíteni. A központi írásbeli vizsga után az Oktatási Hivatal honlapján megjelennek a feladatlapok és a javítási útmutatók. Jó, ha a dolgozatok megtekintésekor nálad van egy saját példány belőle.
5. A nyolcadikosok nevében az általános iskolájuk végzi a felvételi lapok kitöltését. Az írásbeli eredmények ismeretében a felvételi kalkulátor segíthet neked az esélyek latolgatásában, hogy mely középiskolákat érdemes megcéloznod. Az igazán vágyott iskolákat és tagozatokat mindenképp írd be, akkor is, ha az eddigi tapasztalatok alapján azokba az intézményekbe vagy tanulmányi területekre csekély a valószínűsége a bekerülésnek. Reálisan és könnyen elérhető középiskolákba is célszerű jelentkezned arra az esetre, ha egy népszerűbb iskolába nem sikerülne felvételt nyerni.
6. A felvételi eljárásnak nem minden tanulmányi terület esetén része a szóbeli meghallgatás, erről az adott középiskola felvételi tájékoztatójából lehet tájékozódni.
7. A felvi.hu-n elektronikus úton jelentkezhetsz. Díjmentesen 3 képzést jelölhetsz meg, minden továbbiért 2000 Ft-ot kell fizetni, és így maximum 6-ot írhatsz.
8. A hitelesítést ügyfélkapun keresztül tudod elvégezni, vagy postai úton elküldöd a hitelesítési nyomtatványt (1380 Bp., Pf. 1190)
9. A középfokú iskola honlapján nyilvánosságra hozott jegyzékben a jelentkező az oktatási azonosító számával, vagy a jelentkezési lapján megadott jeligéjével szerepel, egyéb személyes adatai nélkül.
10. Változtathatsz a sorrenden, új tanulmányi területet is megjelölhetsz, de új intézményt nem. Érdemes a legszimpatikusabb, legjobban vágyott középiskolákat, tanulmányi területeket előresorolni, függetlenül attól, hogy hova nagyobb az esély a bekerülésre. Ugyanis ha az előre sorolt tagozatra nem vesznek fel, az esélyeid nem csökkennek a hátrébb sorolt iskolákba, tanulmányi területekre való bejutásra.
11. E-felvételi ügyintézési időszaka: online tájékoztatás a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról, pontszámokról.
12. Ezeket neked küldik. Ha nem kapsz hiánypótlási felszólítást, akkor mindent benyújtottál, amire szükség volt.
13. A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. felsőfokú oklevél másolata, nyelvvizsga-bizonyítvány) benyújtásának határideje. Továbbá az egyszeri sorrendmódosítás határideje!

További hírek