Ész, szív, lélek- dr. Balogh Zoltán beköszöntő

A Semmelweis Egyetem egyik irodájában írom ezeket a sorokat, ott, ahol valamikor a múlt század elején a kor kiemelkedően modern közkórháza működött, ahol az évek során betegek százezrei fordultak meg.

Milyen nagyot fordult a kocka – a csodálatosan felújított falak között ma azok a fiatalok tanulnak, akik jövőre vagy néhány év múlva ellátják a betegeket. Az egészségügyi hivatás jelképes épületében jelenleg a legújabb módszerekkel, az Európában és világszerte alkalmazott korszerű technikákkal és technológiákkal tudnak felkészülni mindarra, ami ezen az izgalmas pályán várja őket.

Sokan már gyerekkorukban tudják, hogy az egészségügyben akarnak dolgozni. Az a diák, aki az általános iskola után technikumban kezdi az egészségügyi tanulmányait, a korábbi évekhez képest sokkal korábban ismerkedik meg a gyakorlati képzéssel, közös szakmai alapozás után öt szakirány, huszonhét szakma és több tucat specializáció, amelyek közül majd választhat. Mások viszont néhány évvel később, a középiskolában – legyen az technikum vagy gimnázium – határozzák el, hogy az egészség- vagy az orvostudományi felsőoktatást tekintik jövőbeni célállomásnak.

Az egészségügy fellegváraként emlegetett Semmelweis Egyetemen tizenkét évvel ezelőtt indítottuk útjára azt a fejlesztést, amelynek az eredményeként a felnőttápolás, a gyermekápolás, a szülészet leggyakrabban előforduló eseteit számítógép által vezérelt élethű babákon mutatjuk be. Diákjaink mesterséges környezetben gyakorolják a hétköznapok valós feladatait, és már az első gyakorlatra úgy mennek, hogy nem ismeretlen számukra az ápolás, a gyógyító munka. Közel egy tucat BSc-s szintű alap- és négy mesterképzésünk van. Egy életen át lehet fejlődni, változni attól függően, hogy kinek milyen alapképessége, készsége van, és miben találja meg a saját örömét. Mert ez az a pálya, amelynek a nehézségeit csak úgy lehet jól kezelni, ha minden napra jut valami apró öröm. Egy mosoly, egy köszönöm, a betegeink gyógyulása, a szakmai siker, amely mind-mind visszaigazolja a munkánkat.

Ezernyi lehetőség van az egészségügyben, de mindegyikhez ész, szív és lélek kell. Ha ez a hármas megvan, akkor van esély, hogy az ember a legjobb gyógyítóvá, legjobb ápolóvá, legjobb egészségügyi szakemberré váljon.

Dr. Balogh Zoltán, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke

További hírek