Színes, változatos szakma

Az egészségügyi technikumban a tanulóknak lehetőségük van arra, hogy 5 vagy 6 éves képzés során a 10 szakképesítés 23 szakiránya közül válasszák ki azt, amely leginkább megfelel az érdeklődésüknek.

Tevékenységüket egy nagy csapat tagjaiként gyakorolják, hiszen együtt, egymás munkáját támogatva lehetnek eredményesek a gyógyító tevékenységben.


Egészségügyi asszisztens – 5 éves
Az egészségügyi asszisztens a járóbetegszakrendelőkben, -gondozókban, orvos irányítása mellett vagy vele együttműködve végzi a munkáját. Elősegíti és biztosítja a betegellátás, gondozás feltételeit, asszisztál a beavatkozásoknál, segédkezik a műszeres és fizikális vizsgálatok végzésében.
Ajánlott minden fiatal számára, aki könnyen teremt kapcsolatot, fontos számára a mások iránti felelősségvállalás, érdeklődik a korszerű technológiák iránt.


Egészségügyi laboráns – 5 éves
Az egészségügyi laboráns klinikai, kórházi vagy rendelőintézeti laboratóriumban dolgozik és végez elemzéseket az emberekből származó különféle vizsgálati anyagokból. Feladata a szövetminták technikai előkészítése az orvosi mikroszkópos vizsgálatra.
Ajánlott minden fiatal számára, aki jó kézügyességgel rendelkezik, szeretne laborkörnyezetben dolgozni, precíz munkát végezni.


Gyakorló ápoló – 5 éves
Felismeri a megváltozott szükségletekkel rendelkező állapotokat és segíti a különböző életkorú beteg embert fiziológiás és magasabb rendű szükségletei kielégítésében. Eszközöket készít elő a különböző vizsgálatokhoz, segít az egészségügyi csapat tagjainak.
Ajánlott minden fiatal számára, aki könnyen teremt kapcsolatot, fontos számára a mások iránti felelősségvállalás, jó kézügyességgel rendelkezik.


Mentőápoló – 5 éves
A mentőápoló a sürgősségi betegellátásban vesz részt. A beteg, illetve a sérült ember megtalálási helyén vagy szállítása közben sürgősségi ellátást végez. Irányító csoport tagjaként a segélyhívószámon (112) érkező bejelentéseket fogadja és koordinálja.
Ajánlott minden fiatal számára, aki könnyen teremt kapcsolatot, fontos számára a mások iránti felelősségvállalás, gyorsan reagál váratlan helyzetekre.


Rehabilitációs terapeuta – 5 éves
A rehabilitációs terapeuta gyógymasszőrként vagy fizioterápiás asszisztensként lehet a gyógyító csapat tagja, részt vehet a közvetlen betegellátásban, de akár önálló vállalkozás keretein belül is tevékenykedhet.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szívesen érint, masszíroz másokat, szeret segíteni az emberek életminőségének a javításában.



Általános ápoló – 6 éves
Az általános ápoló képes felnőtt-, csecsemő- és gyermekápolási feladatokat ellátni, valamint háziorvosi praxisban és az alapellátás más színterein, otthonápolásban, idősgondozásban, onkológiai ellátásban részt venni.
Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik a természettudományok, az emberi test működése iránt, szívesen ismerkedik a betegségek jellemzőivel, az egészséges életmód elemeivel.


Klinikai laboratóriumi szakasszisztens – 6 éves
Többféle szakmai irány közül választhat. A hematológiai és transzfuziológiai szakasszisztens vérellátókban, illetve kórházak, klinikák vagy szakrendelők laboratóriumaiban végzi a munkáját. A kémiai és a mikrobiológiai szakasszisztens speciális kémiai illetve bakteriológiai vagy virológiai vizsgálatokat végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki jó kézügyességgel rendelkezik, szeretne laborkörnyezetben dolgozni, precíz munkát végezni.


Perioperatív szakasszisztens – 6 éves
A választható szakmairányok szerint lehet aneszteziológiai vagy műtéti szakasszisztens. Feladatát szoros együttműködésben végzi a műtéteket végző orvosokkal, szakdolgozókkal.



Választható képzések és szakmairányok 5 éves technikumi képzésben

» Egészségügyi asszisztens
» Audiológiai asszisztens
» Endoszkópos asszisztens
» Fogászati asszisztens
» Gyógyszertári asszisztens
» Kardiológiai és angiológiai asszisztens
» Klinikai neurofiziológiai asszisztens
» Perioperatív asszisztens
» Radiográfiai asszisztens
» Egészségügyi laboráns
» Klinikai laboratóriumi asszisztens
» Szövettani asszisztens
» Gyakorló ápoló
» Mentőápoló
» Rehabilitációs terapeuta
» Fizioterápiás asszisztens
» Gyógymasszőr


Választható képzések és szakmairányok 6 éves technikumi képzésben

» Általános ápoló
» Klinikai laboratóriumi szakasszisztens
– Hematológiai és transzfuziológiai szakasszisztens
– Kémiai laboratóriumi szakasszisztens
– Mikrobiológiai szakasszisztens
» Perioperatív szakasszisztens
– Aneszteziológiai szakasszisztens
– Műtéti szakasszisztens
» Radiográfiai szakasszisztens
– CT/MR szakasszisztens
– Intervenciós szakasszisztens
– Nukleáris szakasszisztens
– Sugárterápiás szakasszisztens
» Szövettani szakasszisztens
– Citológia szakasszisztens
– Immunhisztokémiai, hisztokémiai és molekuláris biológiai szakasszisztens

További hírek