Egészségügyi applikációk

El sem tudunk már szakadni a virtuális világtól, elektronikus pórázunk miértne szolgálhatná akár az egészségünket is?

Okosóra; betegségjelző, életmentő, pulzust, vagy vízfogyasztást mérő, egészségmegőrző, alváselemző; a szívünket, az idegrendszerünket, a fájdalmainkat is monitorozzák. Ellenőrizhetjük a látásunkat, az elhízásra való hajlamunkat is, és követhetjük gyógyszerszedési szokásainkat is. Vannak, amik már kimondottan a szakembereknek készülnek, orvosoknak, nővéreknek, hogy könnyebb és gyorsabb legyen a gyógyítás.

Ma már több százezer alkalmazás segítheti az egészségünket, persze ha megfelelően használjuk. Hazánkban alapvetően az életmód-tanácsadások, egészségügyi szolgáltatások igénybevételét megkönnyítő, illetve a vészhelyzetben segítséget nyújtó alkalmazások a legnépszerűbbek. Ezek közül nézzünk most meg néhányat!

Hogy étkezz jól?

Magyar Dietetikusok Szövetségének Okostányér című oldala és alkalmazása az egészséges étrend összeállításában segíthet neked. Az ingyenes alkalmazás elsősorban felnőttek számára készült, az egyes tápanyag-élelmiszercsoportokfogadhatja kal kapcsolatos információi a gyerekek számára is hasznosak lehetnek. A honlapon a 6–17 éves gyerekek esetében is nem, kor és aktivitási szint szerint számolhatjuk ki a napi energiaigényt, és azt, hogy mennyit érdemes naponta elfogyasztani zöldségből, gyümölcsből, húsfélékből, vagy éppen folyadékból. A képes élelmiszer-adagolási útmutató szemléletes fotókkal teszi mindezt még érthetőbbé.

Óvd a szemed!

Az Androidra fejlesztett Szemfüles applikáció a szemszárazság és a rövidlátás kialakulásának kivédésében segít. A fejlesztők ugyanis felismerték, hogy amikor a telefon, vagy a számítógép képernyőjét nézzük, sokkal ritkábban pislogunk, mint kellene. Ettől pedig kiszárad, szúrni, égni kezd a szem. A szemszárazság ráadásul számos más szemészeti probléma előszobája is lehet. A szemvédő alkalmazás épp azért a rendszeres pislogásra emlékeztet – ráadásul nem is szövegesen, hanem egy kis grafikával, ami az olvasni még nem tudó gyerek figyelmét is felkelti. Az alkalmazás arra is figyelmeztet, hogy a telefont megfelelő távolságban tartsuk a szemünktől, sőt, méréseket is végez, hogy az is láthatóvá váljon: reagáltunk-e a figyelmeztetésre.

Iszol eleget?

A megfelelő folyadékbevitelre figyelmeztető Víz Drink Emlékeztető appon nemcsak a pohár, hanem akár a kulacs méretét is be lehet állítani, és jelezni, ha megittunk egy kulacsnyi vizet. Az alkalmazás nemcsak a valós folyadékfogyasztás nyomon követésére alkalmas, hanem arra is, hogy egy bizonyos időtartamon belül rendszeres időközönként emlékeztesse a felhasználót arra, hogy igyon egy keveset. Természetesen a folyadékszükséglet kiszámításában is segít, és okosórával is szinkronizálható. Az alkalmazás már alapszintű angol nyelvtudással is kezelhető.

Kövesd a kalóriákat!

A myfitnesspal kalóriaszámláló megmutatja neked, hogy az vagy-e, amit megeszel. Több mint 6 millió regisztrált étel, márka és termék adatai elérhetőek szerte a világban, amelyet akár a vonalkód leolvasásával is beolvashatunk. Akár súlyt szeretnél leadni, vagy csak egészségesebben táplálkozni, az applikáció a segítségedre lesz. Lehetőségünk van saját receptjeink hozzáadásához, amelynek teljes ismeretében tippeket is kaphatunk arra, hogyan segítheti diétánkat kedvenc fogásunk. Ha minden étkezésünket rendszeresen betápláljuk a programba, akkor kaphatunk teljes képet étkezési szokásainkról, beleértve az ivást is, amely ugyanolyan fontos része a folyamatnak, hogy hidratáltak maradjunk. Ha megvan a kitűzött cél, például 5 kiló mínusz, akkor máris személyi edzővé válik a telefonunk és addig hajt minket, amíg el nem érjük azt. Mivel a diéta mellett a mozgás is elengedhetetlen, ezért több mint 50 másik alkalmazás adatait szinkronizálhatjuk a MyFitnessPal rendszerével, így az elvégzett gyakorlatok fényében tud azonnali eredménnyel szolgálni, hogy miképp teljesítettünk. Az oldalra való regisztráció során rengeteg egyéb út is megnyílik előttünk az életmódváltás eléréséhez. Nem csak egy alkalmazást kapunk, hanem lehetőségek tárházát. Több tucat programot ajánlanak, fórumot böngészhetünk és kérhetünk tanácsot.

Hogy az álmod édes lehessen

A gyerekeknek is egyre több problémát okoz a stressz, amely az alvást is megzavarja. A nyugtató, relaxáló zenéket kínáló Sounds to Sleep alkalmazás a feszültség feloldásában segít. 10 különböző stílusból, 30 zeneszámból választhatunk, és a zenéket akár már a lefekvés előtti esti rutin idején is bevethetjük, hogy könnyebben menjen a pihenés. Azt is beállíthatjuk, hogy az alkalmazás egy idő után magától kapcsoljon ki.

Ments életet!

Évente közel 25 ezer ember lesz rosszul keringésleállás miatt, közülük kb. hétezren az utcán esnek össze. Nekik percenként 7-10 százalékkal csökken az esélyük a túlélésre, ha nem kapnak azonnal segítséget. Ilyen esetekben jöhet jól a SzívCity alkalmazás, aminek segítségével az újraélesztésben jártas önkéntesek a mentők kiérkezéséig segíthetnek a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatain. Vészhelyzet esetén az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója egyidejűleg riasztja a mentősöket, valamint a helyszín 500 méteres körzetében tartózkodó Szív City tago(- ka)t – az önkéntes az appon keresztül élelmiszercsoportokfogadhatja a segélykérést, és a térkép segítségével a helyszínre sietve megkezdheti az újraélesztést addig, amíg a mentők meg nem érkeznek.

Menstruációs és termékenységi naptár

A Lucy alkalmazásban egy szakorvosi ellenőrzés mellett fejlesztett algoritmus figyeli, hogy a felvitt tüneteid alapján érdemes- e felkeresned a nőgyógyászod. Az algoritmus arra is figyel, hogy probléma esetén milyen betegségek előfordulására érdemes kiemelten figyelni. A betegségek közül a következők tüneteit ismeri fel az alkalmazás: endometriózis, PCOS, mióma, petefészekciszta, kismedencei gyulladás.

További hírek